Italiano

English

Deutsch

Español

Français

لغة العربية

日本人

中国

Nederlands

Tiếng Việt

Svenska

Pусский

Cрпски

Român

Polski

Dansk

Català

Pilipino

Aquest terme és molt sovint utilitzat per identificar un tipus de tractament dirigit per lluitar contra diferents tipus de càncer, inclòs la leucèmia, el càncer del moll de l’os i de la sang. Encara roman alguna confusió sobre el que és exactament la quimioteràpia.
Aquest article ens porta a clarificar el què és i per que serveix la quimioteràpia, de quines drogues està composada, com funcionen, quins són els principals efectes secundaris, i finalment en donar consell de com controlar eficaçment aquests efectes secundaris.

Com estic habituat a fer en aquest “blog” de Beat Leukemia, he escrit aquest article segons la meva experiència personal, i el que he vist que passa molt sovint a altres pacients. Per això invito als lectors a deixar comentaris al final de la pàgina, especialment si tens el coneixement d’altres efectes secundaris i com tractar-los.

La quimioteràpia és un grup de drogues utilitzades per destruir les cèl•lules cancerígenes, segons els protocols ben definits per cada tipus de tumor, i adaptat als paràmetres d’acord al pacient, tals com l’edat, pes, i condicions de salut en general.

Les drogues de la quimioteràpia poden ser donades en diferents formes i justament:

-Intravenosa, a través d’un catèter venós central o perifèric(CVC).
-Mitjançant injeccions, en els músculs o sota la pell.
-Oralment, amb pastilles.

Foto: transfusió de quimioteràpia a través del catèter venós central.

Aquestes drogues ataquen i destrueixen les cèl•lules cancerígenes durant diverses fases del seu desenvolupament. Desafortunadament, no son capaces de distingir les cèl•lules cancerígenes de les sanes, i el bombardeig a gran escala dona lloc a un gran nombre d’efectes secundaris per al pacient.

Cada dia les cèl•lules del nostre cos, especialment “les cèl•lules de reproducció ràpida” moren i són substituïdes per noves que contínuament es produeixen en les capes més baixes. És el cas per exemple de la pell o el cabell. La quimioteràpia té l’efecte de bloquejar temporalment la producció de noves cèl•lules, per tant, un cop les superficials són mortes, no n’hi ha de noves preparades per substituir-les. Això fa que la pell es peli. Alguna cosa similar a una cremada solar. Quan això passa dins la cavitat oral, té per nom mucositis i pot causar un fort dolor dins la boca i la gola, fent impossible empassar qualsevol menjar o beguda. La mucositis sovint afecta també a l’estómac, causant nàusees, vòmits i pèrdua de la gana, diarrea i possibles hemorroides.
Quins d’aquests efectes apareixeran i amb quina intensitat, depèn de diversos factors tal com la dosi de quimioteràpia que s’ha pres, el tipus de droga utilitzada o el número de cicles ja fets abans. Cada pacient pot reaccionar de diferent manera. Els efectes de la quimioteràpia tendeixen a acumular-se i a fer-se més pesants, i es triga molt abans de ser eliminats per el cos.

Pel que fa referència a la nàusea, avui en dia existeixen medicaments anti-nàusees que es subministren al pacient just abans de la quimioteràpia, si és necessari. La quimioteràpia mateixa ha estat modificada amb el pas del temps per reduir els seus efectes secundaris. Pot ajudar a menjar lleuger abans o durant la transfusió de les drogues, i intentar menjar quantitats més petites, més sovint.. Els problemes de l’intestí poden ser tractats amb medicaments anti-diarrea. Pel que fa a les hemorroides és necessari visitar a un especialista que et pugui suggerir una teràpia per prevenir-les abans de la quimioteràpia.
La cavitat oral es danya quan la quimioteràpia es molt intensa i no es pot fer res per curar la mucositis, però es possible treure el dolor amb analgèsics i prevenir complicacions com infeccions amb una higiene bucal cuidada, amb l’ús d’un raspall de dents suau i una combinació de diferents antisèptics bucals.

La quimioteràpia també té efectes secundaris en el sistema reproductiu. Res a fer amb la possibilitat de tenir sexe, que ha de ser protegit utilitzant preservatius i fet amb una higiene cuidada del cos, particularment l’àrea genital. La quimioteràpia pot comprometre la fertilitat, temporalment o permanentment. És per això important informar-se amb el metge . Si la gravetat o la urgència de la malaltia ho tenen en compte, ABANS de començar el tractament, hi ha la possibilitat de preservar una mostra d’esperma o òvuls amb els mètodes que son disponibles avui.

www.beat-leukemia.org

Seguici su

Sostieni Beat-Leukemia

Fai la donazione

Puoi scriverci ora

info@beat-leukemia.org

Fondazione Beat Leukemia Dr Alessandro Cevenini - CF 94618790151 | Legal Notices | Realizzazione sito web: Progetto Web